– vahni, agni = oheň
Živel ohně je v našem těle zodpovědný za trávení, dobře hořící trávicí oheň = bezchybné trávení, přijímaní živin a vylučování škodlivin a nestrávených zbytků. Lidé mají dnes spíše nedostatečně hořící oheň (přemíra se projevuje zvýšenou teplotou, předrážděností, překyselením, zánětlivostí). Agnisára dhautí je jednoduchá útrobní masáž, která stimuluje trávicí oheň a prokrvuje celou břišní dutinu. Cvičíme s prázdným žaludkem, nejlépe ráno na lačno.
Technika vás kromě nastartování trávení krásně zahřeje a rozproudí. Z pohledu tělesné energie stimuluje oblast třetí čakry Manipúry, která je spojená se sluncem a tedy i naší schopností nebát se „zazářit“.
Rozkročíme na šířku boků, nohy mírně pokrčíme v kolenou, rukama se zapřeme o stehna, mírně se předkloníme – záda jsou jen lehce ohnutá, v oblast hrudní páteře spíše rovná (tedy ne kulatá záda, ta by bránila úplnému roztažení žeber). Ruce lehce podpírají trup – odlehčí břišním svalům, které musí být během cvičení bezpodmínečně uvolněné.
Provedeme hluboký nádech a důrazný výdech (kakí mudra) – nadvakrát (jeden krátký a jeden prodloužený výdech bez mezi-vdechu (huh – huuuuuuh!). Při výdechu stáhnout břišní svaly a vydechnout co nejdokonaleji.
Po výdechu uvolněte břišní svaly – falešný nádech – uzavřeme hltanovou příklopku (uzavře vstup do plic jako při polknutí), dovnitř nepronikne žádný vzduch, mezižeberní svaly se však roztáhnou a zvětší objem hrudního koše. To vyvolá v hrudníku podtlak, který vytáhne vzhůru brániční sval a s ním nasaje do vzniklého prostoru všechny břišní orgány. Břišní stěna se zploští, vtáhne dovnitř a pupek se přiblíží k páteři. Vydržte jak dlouho je vám příjemné, ještě než si tělo vyžádá další nádech provázený zalapáním po vzduchu, postupně výdrž prodlužujte.
Tělo je v pozici uvolněné, nic nezatínáme a dbáme na to, aby do plic nepronikal žádný vzduch. Tuto techniku nazýváme udijána bandha. Udijána bandha musí být uvolněná a kontrolovaná. Nádech tedy provedeme až po navrácení žeber do původní polohy a vyrovnání tlaku v hrudním koš. Nádech je postupný a hluboký.
Provedeme Udijána bandhu, ale nedržíme – vtáhneme břicho a uvolníme, opakujeme až dokud nevznikne potřeba nádechu. Ukončíme tak, abychom nezalapali po dechu. Techniku můžeme provádět pomaleji – na jednu zádrž 10-15 „nádechů“ nebo rychleji. Provedení potom sice není tak dokonalé, ale tělo se intenzivně prohřívá. Jogíni provádějí až do chvíle, než se začnou potit, až 108 nádechů na zádrž. My začněme s prováděním na třech kolech po 10 vtazích a postupně přidáváme.
Jak už jsme zmiňovali v úvodu, techniku provádíme nalačno ráno, udělejte z ní součást své rozcvičky. Je skvělá na nastartování a povzbuzení a je taky vhodné provádět ji po Kapalabháti nebo Bastrice, které okysličí všechny tělesné orgány a sníží dechovou frekvenci, takže umožní delší výdrž bez kyslíku.
Komu stále není jasné, jak na to, pojeďte s námi na víkendový pobyt, tato technika bývá pravidelně na programu. Těšíme se!