Agnisára dhautí – očista ohněm

31.1. 2017 Monika Winklerová 906x

– vahni, agni = oheň

Živel ohně je v našem těle zodpovědný za trávení, dobře hořící trávicí oheň = bezchybné trávení, přijímaní živin a vylučování škodlivin a nestrávených zbytků. Lidé mají dnes spíše nedostatečně hořící oheň (přemíra se projevuje zvýšenou teplotou, předrážděností, překyselením, zánětlivostí). Agnisára dhautí je jednoduchá útrobní masáž, která stimuluje trávicí oheň a prokrvuje celou břišní dutinu. Cvičíme s prázdným žaludkem, nejlépe ráno na lačno.

Technika vás kromě nastartování trávení krásně zahřeje a rozproudí. Z pohledu tělesné energie stimuluje oblast třetí čakry Manipúry, která je spojená se sluncem a tedy i naší schopností nebát se „zazářit“.

PROVEDENÍ:

Začneme nácvikem udijána bandhy.

Rozkročíme na šířku boků, nohy mírně pokrčíme v kolenou, rukama se zapřeme o stehna, mírně se předkloníme –  záda jsou jen lehce ohnutá, v oblast hrudní páteře spíše rovná (tedy ne kulatá záda, ta by bránila úplnému roztažení žeber). Ruce lehce podpírají trup – odlehčí břišním svalům, které musí být během cvičení bezpodmínečně uvolněné.

Provedeme hluboký nádech a důrazný výdech (kakí mudra) – nadvakrát (jeden krátký a jeden prodloužený výdech bez mezi-vdechu (huh – huuuuuuh!). Při výdechu stáhnout břišní svaly a vydechnout co nejdokonaleji.

Po výdechu uvolněte břišní svaly – falešný nádech – uzavřeme hltanovou příklopku (uzavře vstup do plic jako při polknutí), dovnitř nepronikne žádný vzduch, mezižeberní svaly se však roztáhnou a zvětší objem hrudního koše. To vyvolá v hrudníku podtlak, který vytáhne vzhůru brániční sval a s ním nasaje do vzniklého prostoru všechny břišní orgány. Břišní stěna se zploští, vtáhne dovnitř a pupek se přiblíží k páteři. Vydržte jak dlouho je vám příjemné, ještě než si tělo vyžádá další nádech provázený zalapáním po vzduchu, postupně výdrž prodlužujte.

Tělo je v pozici uvolněné, nic nezatínáme a dbáme na to, aby do plic nepronikal žádný vzduch. Tuto techniku nazýváme udijána bandha. Udijána bandha musí být uvolněná a kontrolovaná. Nádech tedy provedeme až po navrácení žeber do původní polohy a vyrovnání tlaku v hrudním koš. Nádech je postupný a hluboký.

Jak udělat z udijána bandhy očistnou techniku agnisáru?

Provedeme Udijána bandhu, ale nedržíme – vtáhneme břicho a uvolníme, opakujeme až dokud nevznikne potřeba nádechu. Ukončíme tak, abychom nezalapali po dechu. Techniku můžeme provádět pomaleji – na jednu zádrž 10-15 „nádechů“ nebo rychleji. Provedení potom sice není tak dokonalé, ale tělo se intenzivně prohřívá. Jogíni provádějí až do chvíle, než se začnou potit, až 108 nádechů na zádrž. My začněme s prováděním na třech kolech po 10 vtazích a postupně přidáváme.

Kdy techniku provádět?

Jak už jsme zmiňovali v úvodu, techniku provádíme nalačno ráno. Je skvělá na nastartování a povzbuzení a je taky  vhodné provádět ji po Kapalabháti nebo Bastrice, které okysličí všechny tělesné orgány a sníží dechovou frekvenci, takže umožní delší výdrž bez kyslíku.

Komu stále není jasné, jak na to, pojeďte s námi na víkendový pobyt, tato technika bývá pravidelně na programu. Těšíme se!

Monika Winklerová
Monika Winklerová je hlavní autorkou a "programátorkou" tohoto webu. Věnuje se výuce různých jógových stylů - od dynamické Ashtanga vinyasa yogy až po klidnou Yin yogu. Je učitelkou Rádža jógy (200 hod., ČR), Ashtanga Vinasa yogy (200 hod., Indie), Hatha Yogy (200 hod., Indie) a Yin Yogy (100 hod., ČR) Posledních pět let se věnuje pořádání vlastních kurzů, workshopů a pobytů všude po světě. Co ji k józe přivedlo a jak jóga změnila její život, si můžete přečíst v jejím příběhu. >>
Komentáře